Otthon, nyaraló vagy ingatlan befektetés?
Keressen több száz eladó spanyol ingatlan között!
 

Miért Spanyolország?

Miért a Costa Blanca?

Costa Blanca messze a legnépszerűbb hely az európai ingatlanvadászok között.

Miért szeretik annyira?

Először is, a klíma szuper. Egy évben 320 napnyi napsütésre számíthatunk, a hideget akár el is felejthetjük, a nagy nyári hőséget enyhítik a tenger felől érkező friss szellők. Gyakorlatilag soha nincs sem túl meleg, sem túl hideg!

Costa Blanca-n megfizethetőek az ingatlanárak, így sokan megengedhetik maguknak, hogy itt vásároljanak egy második otthont. Ha le akarunk ugrani egy hosszú hétvégére, az Alicante-i reptérre egész évben folyamatosan indulnak járatok.

Ezen a közel 200 kilométeren tényleg mindenki megtalálhatja azt az ingatlan, amely neki a leginkább megfelelő. Az északi részen, Alicante felett jellemzőbb a hegyvidék, melyet fenyvesek borítanak egészen a parton található öblökig, a strandok pedig régi halászfalvak között találhatóak.

Az északi városok, mint például Javéa és Denia ahhoz elég messze vannak a reptértől, hogy egy hétvégére ne legyenek kényelmes úti cél, viszont ideálisak a huzamosabb ideig tartózkodóknak, a nyugdíjasoknak. Mielőtt azonban teljesen nyaralóövezetté minősítenénk, ne felejtsük el, hogy vannak itt pezsgő nagyvárosok is, ahol mindent megtalálhatunk, amire csak szükségünk van.

Amikor a látogatók elhagyják Alicantét és először látják meg Benidorm toronyházait, amint a tűző napfényben csillognak, az felejthetetlen élmény. Nem véletlen, hogy Benidorm népszerűsége 60 éve töretlen, most már itt található Spanyolország legmagasabb és legimpozánsabb lakóingatlanokat kínáló toronyblokkja is, a 47 emelet magas Intempo Torony.

Alicante-től délre a Costa Blanca laposabb és forróbb, de egyben megfizethetőbb is. Az olyan helyek, mint Torrevieja és Orihuela Costa tiszta élvezetet kínálnak. A tengerpart az elképzelhető leggyönyörűbb, de rengeteg a jól kiépített golfpálya, vízi park és egyéb családi szórakozást ígérő létesítmény.

Mi az, ami nincs a Costa Blanca-n?

Nincs tömegturizmus, nincsenek magánstrandok, nincsenek ipari létesítmények!
(Szerintünk tél sincs. A szerk.)

Helyettük itt találjuk Európa legszebb tengerpartjait, gyönyörű városokat, településeket, csodás természeti képződményeket, a télen is 15 fok feletti hőmérsékletet, és a nyáron is kellemes klímát, az egész éves napsütést! Az Európában egyedülálló számú, őshonos pálmafákkal, déli gyümölcsökkel, egzotikus növényekkel, csodaszép virágokkal, és a WHO szerint a világ legtisztább levegőjével rendelkezik Costa Blanca!

Továbbá a környéken már 12 db, I. osztályú golfpálya várja vendégeit.

Spanyolország egyik legszebb üdülőhelye, a Costa Blanca nemcsak gyönyörű tengerpartjával, hanem két különleges tóval is büszkélkedhet. A két káprázatos színű sós tó alkotja a Las Salinas de Torrevieja természetvédelmi területet. A közvetlen közelben fekszik a nagy Sóstó, mely napsütésben rózsaszínben tündököl, tele flamingókkal.

Kicsit délebbre található a híres Mar Menor (a Belső Tenger), ami tenger is, tó is, a meleg tengervíz szerelmeseinek, mint hullámmentes tenger a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma.
A tó túlpartján pedig Európa Miami Beach-e, a La Manga félsziget 25 km-es félszigete, ahol 1 percen belül lehet fürdeni a tengerben és átsétálva a félsziget túlpartjára (kb. 50 m) a meleg, feszített víztükrű belső tóban.

A Costa Blanca gyakorlatilag Európa legtisztább levegőjű, legnaposabb, és legszebb régiójának számít!

Ha olyan helyen szeretnénk tölteni hosszú szabadságunkat, vagy akár a nyugdíjas éveinket, ahol egész délelőtt ücsöröghetünk egy napsütötte kávéház teraszán, aztán a délutánt a golfpályán tölthetjük, mielőtt este csatlakozunk a barátainkhoz valamelyik helyi klubban, mindeközben várva a nyári szünetre érkező rokonainkat, akkor ez a tengerpart csak ránk vár!

Az ingatlanpiac

Spanyolország

Egyértelműen nő az optimizmus a spanyol ingatlanpiacon 2017 óta. Ez igaz a Costa Blanca régióra is. A számok jó képet mutatnak, az árak 2016-ban és 2017-ben is emelkedtek, a legutóbbi 3 negyedévben 5,6%-kal.

Mindezek ellenére a piacnak még sokat kell küzdeni, mire kijut abból az évtizedes mélyrepülésből, melynek most az alján van. Egyelőre Palma de Mallorca az egyetlen hely, ahol az árak már elérték a recesszió előtti szintet. A legtöbb helyen még mindig 20-30%-kal a válság előtti szint alatt vannak az árak.

Mindazonáltal az a szakmai véleményünk, hogy a külföldi vevőknek nem érdemes közvetlenül foglakozni a nemzeti piaci trendekkel. Azért mondjuk ezt, mert Spanyolországnak két ingatlanpiaca van, melyek egymástól teljesen függetlenül működnek. Továbbá a két piacon belül is további felosztást figyelhetünk meg, elsődleges ás másodlagos piacokat. Az árak emelkednek az elsődleges lokációk piacán, azonban stagnálnak a másodlagos lokációk piacán. Az átlagárak sokkal többet mondanak a vevőknek a nemzeti piacról. Azonban az összes adásvétel 65%-a mindössze négy régióban realizálódik. Nem meglepetés, hogy az egyik ezek közül Madrid, míg a többi olyan lokáció, ahol elsősorban a külföldi vevők aktívak, akár tartós lakhatási, akár üdülési céllal vásárolnak. Az egyik ilyen terület Costa Blanca.

Costa Blanca

Costa Blanca egy 200 kilométeres partszakasz Spanyolország keleti, Földközi tengert érintő partján. Alicante a régió fővárosa, míg Javea és Denia a külföldi vásárlók fő célpontjai. A Costa Blanca elnevezést kevésbé pontosan úgy is használják, hogy alatta értenek mindent, ami Cataluña és Andalucía között található, vagyis Valencia és Castellón tartományokat (Comunidad Valenciana és Murcia). Bár igaz, hogy ezen a területen sok a toronyház és nagy sűrűséggel találhatóak üdülő övezetek, ugyanakkor Spanyolország legszebb strandjai közül is nem egy errefelé fekszik. Van köztük teljesen érintetlen fehér homokos kisebb strand, sziklás öblökkel és itt Valenciában vannak Spanyolország legszebb történelmi városai.

Több a külföldi vásárló ezen a területen, mint Spanyolország többi részén összesen. A jegyzői nyilvántartások azt mutatják, hogy 2017 első felében 15.638 adásvétel történt külföldi vevővel, szemben a 2016-al, amikor a teljes évben összesen 23.771 ilyen adásvételt rögzítettek. Ez a jelentés azonban csak az Alicante régióra koncentrál, mivel az a legaktívabb terület, legalábbis ami a külföldi vevőket illeti. Éppen emiatt kiváló példa arra, mi történik az ingatlanpiac különböző szektoraiban és jól illusztrálja, hogy a hazai és nemzetközi vásárlások mennyire eltérő ritmusban mozognak.

A külföldi vásárlókat kezelő nemzetközi piac 2016 óta folyamatosan erősödik Costa Blanca területén. A vevőket nem csak a mediterrán klíma és a gyönyörű tengerpart vonzza, hanem az a tény is, hogy az árak még mindig 2002-es színvonalon vannak. 2017 első két negyedévében több külföldi vevő vásárolt Alicante tartományban, mint Spanyolország többi részén összesen, a tranzakciók száma 9.322 volt, a második helyen Málaga következett 7.254 adásvétellel, őt követte Barcelona (3.869), Madrid (3.458) és Santa Cruz de Tenerife (3.013). Az előző évhez hasonlítva a külföldiek által lebonyolított ingatlan vásárlások száma 15%-kal emelkedett Alicante-ban. Míg Spanyolországban összesítve az adásvételek 19,4%-ában volt jelen külföldi vevő, addig Alicante területén ez a szám egészen elképesztő értéket mutat: a vásárlások 46,27%-ában vett részt külföldi vevő. Alicante 19 közigazgatási területén több a regisztrált külföldi lakos, mint a spanyol nemzetiségű.

Hisszük, hogy a legmegbízhatóbb módja a különböző spanyolországi régiók ingatlanárainak összehasonlítására a négyzetméterárak vizsgálata. Mivel az irányárak mindenféle irányban kilengenek, ez sokkal biztosabb módszer annak ellenőrzésére, hogy a megfelelő árat fizetjük egy ingatlanért.

Az átlagár 2017 első három negyedévében négyzetméterenként 1.250 EUR volt a 2007-es piaci csúcsértéket jelentő 2.000 EUR árral szemben. 2013 óta pedig szinte semmit nem emelkedtek a négyzetméterárak. Ez azt jelenti, hogy az árak még mindig 38%-kal az összeomlás előtti csúcsérték alatt vannak.

Ebből következik, hogy Costa Blanca az a terület, ahol a leginkább érdemes ingatlant vásárolni 2018-ban, ha célunk a középtávú vagyongyarapodás.

Costa Blanca területén a négyzetméterárak már a piaci átlag felett járnak: Altea – 1.844 EUR, Calpe – 1.822 EUR, Denia 1.623 EUR. Hogy lássuk, Costa Blanca árai mennyire a megfizethető tartományban vannak, tudnunk kell, hogy Andalucía árai legalább 30%-kal magasabbak.

2018

A nemzetközi piaccal szemben nagyon pozitívak a 2018-as várakozások. Spanyolország újabb rekorddöntő évre készül a turizmus tekintetében, és a Costa Blancát érintő előrejelzések kiválóak. Ami az ingatlanárakat illeti, a prémium lokációk esetében emelkedéssel kell számolni, ahogyan a vevők száma is emelkedni fog, az igazán elsőrendű ingatlanok száma pedig ahhoz képest nem változik. Az emelkedés itt akár 5,5%-os is lehet.

Mindent összevetve, Costa Blanca továbbra is csúcsértékű lokáció marad, az egyik legmegfizethetőbb a Földközi-tenger térségében, abszolút versenyképes árakkal más régiókhoz képest. Ne felejtsük el, hogy az átlagár használt ingatlanok esetén 119.000 EUR, újépítésűek esetén pedig 224.000 EUR. Ezek az árak azonban már nem sokáig maradnak így, a legkevésbé az olyan prémium környékeken, amelyek igazán kedveltek a külföldi vásárlók között.